{ "title": "Çöl Kaktüsü", "image": "https://www.kaktusler.gen.tr/images/Col-Kaktusu-26539.jpg", "date": "19.01.2024 06:19:54", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "Çöl kaktüsü, Kaktüsgiller familyasından olup kalın gövdesi ve yassılaşmış sulu ve dikenli şeklini almış çiçekli bir bitki türüdür. Genellikle bu bitki çöllerde ve tropikal bölgelerde yetişmektedir. Çölde yetişen bu kaktüslerin en büyüğüne saguaro denmektedir. Bu kaktüslerin boyları 12 metreye kadar bazı türleri ise 15 metreye kadar uzayabilmektedir. Bu kaktüs çeşitleri çok fazla yağış ve su istemeyen bitki çeşitlerindendir.

Çöl kaktüsleri adından da anlaşılacağı gibi sıcak bölgelerde yetişmektedirler. Bu bitkilerin kökleri çok kalın ve boyları çok uzundurlar bu kaktüslerin bolca ele batan sivri ve sert dikenleri bulunmaktadır. Kaktüslerin bu özelliği diğer bitkilerden ayran bir özelliktir. Özellikle çöl kaktüslerinin bazı türleri zehirli olabilmektedir. Kaktüslerin dikenleri bir kişinin derisine battığı zaman hem çok ağrılı hem de çıkması çok zordur.

Çöl kaktüslerinin özellikleri nelerdir?

Kaktüs denince ilk akla gelen şeyler radyasyon emici olmalarıdır. Aynı zamanda Amerikan filmlerinde çölde Susuz kalmış insanların kaktüslerin bir kurtarıcı olarak bilinmesidir. Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre kaktüsler radyasyon ışınlarını kendi üzerinde toplayıp kötü etkileri yok ettiği bilimsel verilerle kanıtlanmıştır.

Çöl kaktüslerinin en fazla bulunduğu bölgeler Amerikan ve çevresindeki Adalar ve daha çok Meksika tarafından bulunmaktadırlar. Bu bitkilerin en az 5000 türü bulunduğu söylenmektedir. Aynı zamanda dünyanın en kurak çölü olan Şili'nin kuzeyinde çok sayıda kaktüs çeşitleri bulunmaktadır. XVll. Yüzyılda yaşamış olan Belçikalı fiziksel araştırmacı olarak ilk bitkisel materyal sentezi ile ilgili araştırma yapan insandır. Bu araştırmacının amacı kaktüslerin güneş ışığı altında kendi besinlerini kendilerinin üretmesini yani fotosentez işlemini gerçekleştirdiğini iddia etmesidir. Çünkü kaktüslerin yetişebilmesi için toprağa suya minerali ve güneş ışığına ihtiyacı vardır.

Çöl kaktüsleri hayat kurtarır

Bu kaktüsleri diğer bitkilerden ayıran bir diğer özelliği ise kendine has bir solunum tekniği geliştirmiş olmalarıdır. Çöl kaktüsleri diğer bitkilerin aksine geceleyin havadan gözenekleri açıkken suyu tutarak depo ederler. Gündüzleri ise su kaybını önlemek için gözeneklerini kapatırlar. Ancak depo edilmiş su ısı bilişim sayesinde kurakçıl olan bu kaktüsleri çok uzun süre çöllerde yaşamlarını sürdürebilmek tedbirler. Bu yöntem sayesinde kaktüsler diğer ağaç türlerine göre otuzda bir kadar terledikleri bildirilmektedir.

Çöl kaktüsleri diken şeklindeki yaprakları ile yüzey alanını en az seviyeye indirmektedir. Bu kaktüslerin terlemeyi azaltan yapıdaki tasarımı sayesinde çölde uzun süre susuz kalan ve ölümle burun burna gelmiş olan insan hayatı için çok değerli bir su kaynağıdır. Özellikle Arizona çölündeki dev kaktüslerin bir su istasyonu vazifesi gördükleri söylenmektedir. Bu sayede birçok kuş ve canlı varlıkların hayatını kurtarmaktadır. Bu kaktüslerin düzenli bakım görmeleri halinde her yıl çiçek açmaktadırlar. Çok uzun süre su alamayan bu çöl kaktüsleri bir süre sonra uykuya geçerler. Bunlar bir nevi kendilerini korumaya alırlar. Tüm bu güzelliklerinin yanında bazı kaktüs çeşitleri hem besin hem de ilaç kaynağı olmaktadır. Kaktüsler çok fazla bakım istemedikleri için rahatlıkla evinizin bir köşesinde bulundurabilirsiniz. Güzel görüntüsü olan bu bitkileri 3 yılda bir saksılarını değiştirip evinizi doğal kaktüs bahçesine çevirebilirsiniz. Radyasyonu emen bu canlı varlıklar bilgisayar ve televizyon bulunan odalarda bulundurulması uzmanlarca önerilmektedir.
" } ] }