{ "title": "Kaktüs Ağacı", "image": "https://www.kaktusler.gen.tr/images/Kaktus-Agaci-46263.jpg", "date": "19.01.2024 10:18:22", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Kaktüs Ağacı, Güney Amerika ve Kuzey Amerika kıtalarında ve çevre adalarda doğal olarak yetişen bir bitkidir. Susuzluğa ve sıcağa dayanıklıdır. Yıllık 200 mm ile 500 mm arası yağış ortalamasının olduğu dünyanın en kurak bölgesi durumundaki Şili'deki Atacama Çölünde zorlanmadan yetişebilmektedir. Büyüme ve gelişme dönemleri yağışların olduğu dönemdir. Kaktüs ağacı diğer dönemlerde uykuya yatmaktadır.

Kaktüs Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Görüntüsü: Gövdesi ve dalları bir sütun gibidir. Yaprakları bulunmamaktadır. Kaktüsün dış yüzeyini yaprak yerine tüye benzer dikenler kaplamaktadır. Boyları ortalama 12 metre kadardır. Ender olarak da 15 m uzunluğa da ulaşabilmektedir. Kökleri de tıpkı gövde ve dalları gibi kalın ve dikine doğru toprağın derinliklerine iner. Bu yolla da daha derinlerden de suya ulaşır.

Besin Elde Etmesi: Kaktüs ağacının diğer bitkilerde olduğu gibi normal bir fotosentez gerçekleştirmediği yapılan araştırmalarda görülmüştür. Bilim insanlarının tespit ettiği \"krassulasean asit metabolizması\" adı verilen bir yöntemle fotosentez yapmaktadır. Diğer bitkiler gündüz güneş ışınlarından faydalanarak yaptıkları bilinmektedir. Kaktüs ise gündüz su kaybetmemek için geceleri gövdesindeki gözeneklerin kapaklarını açarak havadaki karbondioksiti alarak besin maddesine çevirirler. Bu tip fotosentez ile tabii ki büyüme ve gelişmesi de oldukça yavaşlamaktadır.

Susuzluğa Çözümü: Kaktüslerde yaprak yerine bulunan dikenleri sayesinde de daha az terleme yaptığı için az su kaybetmektedir. Bu durumda susuzluğa daha dayanaklı olmasını sağlamaktadır. Yağışlı dönemde topraktan emdiği suyu köklerinde, gövdesinde ve dallarında depolar. Depolanan su ile de bir daha ki yağışa kadar yetinir. Bu özelliğinden dolayı da uzun yıllar yaşarlar. Kaktüs ağaçları çölde susuz kalan insanlar için su kaynağı olmuşlardır.
" } ] }