{ "title": "Kaktüs Bakımı ve Çoğaltılması", "image": "https://www.kaktusler.gen.tr/images/Kaktus-Bakimi-Ve-Cogaltilmasi-64281.jpg", "date": "20.01.2024 17:08:52", "author": "Gülşah Aydoğan", "article": [ { "article": "Kaktüs Bakımı ve Çoğaltılması, Kaktüs dikenli bir bitki olup çok türlüdür. Bu bitkinin yaprakları dikenli olup gövdesi de etli bir çiçek çeşidi olmaktadır. Genellikle çöllerde yaşamayı en çok sevmektedir. Gövdesinde her ne kadar su bulundursa da kendisi sulanmayı sevmemektedir. Genellikle gün ışığını ve ısıyı oldukça sevmektedir. Bu bitkiyi görsellik açısından oldukça seven kişiler evlerde beslemektedir. Ancak bakımı diğer çiçeklere göre zor olsa da zevkli olmaktadır. Boyları oldukça uzun olan bu bitki 12-15 metreyi geçmektedir ancak dikenli olması yüzünden ele battığında oldukça acı vermektedir.

Kaktüs bakımı ve çoğaltılması nasıl yapılır?

Kaktüs bakımı ve çoğaltılması zor görülse de oldukça kolay olmaktadır. Sizde zor olduğunu düşünüyorsanız makalemize bir göz atın derim. Evde kaktüs bakımı ve çoğaltılması için ilk olarak yapılması gereken şey koyulacak olan saksı kaktüsten büyük olmamalıdır. Daha sonra saksının dibine taş dizilmelidir ki koyulan su çok fazla kalmasın çünkü bu bitki suyu sevmemektedir. Toprağı iri kum olmalıdır ve gün ışığının en fazla olan yerinde yani pencere kenarı, balkon gibi yerde bakımı yapılmalıdır. Ancak öğlen sıcağına direk maruz kalmamalıdır. Yani kaktüs bakımı yapacaksanız evinizin kuzeyinde bu bitki kesinlikle yetişmeyip ölebilir. Evde bakılması halinde yılda en az bir defa vitamin ve mineral desteği mutlaka sağlanmalıdır. Toprağı tazelenerek havalandırılmalıdır. Kışın kaktüs bakımı oldukça zor olmaktadır çünkü sıcaklık -15 dereceyi bulduğu zaman kaktüsün hayatı tehlikeye girmektedir. Bir de kaktüs bakımı yapılırken en dikkat edilmesi gereken durum ise yaz aylarında sulamış olduğunuz kaktüsü hava soğuyunca aynı şekilde sulamamalısınız.

Kaktüs bitkisinin bakımı nasıl kolay ise çoğaltılması da o kadar kolay olmaktadır. Bir kaktüs çoğaltılması için köklerinden ayrıldığı zaman fazla bekletilmeden derhal ayrılan köklerinden başka bir saksının içine dikilmeli ve çoğalması bu şekilde sağlanmalıdır. Bu çoğaltma yöntemine ise kökten ayırma yöntemi denilmektedir. Kökten ayrılan 2. Bitkimiz en kısa sürede büyür ve kaktüse benzemeye başlar. Ancak kaktüs çoğaltılması her zaman uygun olmamaktadır. Çünkü kendisi sıcağı sevdiğinden dolayı çoğaltılması da sıcak yaz aylarında yapılmalıdır. Çiçek yetiştiriciliği yapan kişiler genellikle şubat-mart aylarında ya da temmuz-ağustos aylarında çoğaltma yöntemini uygulamaktadır ve böylece satışa sunulmaktadır. Dikkatinizi belki çekmiş olabilir ancak çiçekçilerde kaktüslerin satışı yapılırken en güneş alan yer neresi ise oraya dizilerek satılır. Yani sizin de evinizde güneş alan bir ortam var ise kaktüs bakımı ve çoğaltılması için deneme yapabilirsiniz.
" } ] }