{ "title": "Kaktüs Bakımı", "image": "https://www.kaktusler.gen.tr/images/Kaktus-Bakimi-92176.JPG", "date": "21.01.2024 07:38:35", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Kaktüs Bakımı, Kaktüs bitkisi kaktüsgiller familyası üyesi olan bir bitki türü olarak bilinmektedir. Bu bitki yetişme alanı tropikal iklimdir. Özellikle Amerika bölgesinde yetişme alanı fazladır. Bu bitkinin 100'den fazla türü olduğu bilinmektedir. Kaktüs bitkisi dikenli ve dikensi olarak ayrıştırılır. Kaktüs bitkisi son zamanlarda dekor amaçlı kullanılmaktadır. Bunun haricinde ev ve iş yerlerinde süs bitkisi olarak kullanılır. Kaktüs gövde yapısı itibariyle uzun ince ya da kalın gövdeli olarak görülmektedir. Bu bitkinin yapısı itibariyle gövdesinde su miktarı oldukça fazladır. Bundan dolayı çöl ortamında susuz yaşayabilen bir bitki özelliğine sahiptir. Bu bitkide yaprak çok az görülmektedir. Kök yapısı itibariyle çok sağlamdır. Kaktüsün toprağa tutunması oldukça iyidir. Sert kök yapısından dolayı toprakta sağlam kalan bitkilerdendir.

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır?

Kaktüs bitkisi çok suya ihtiyaç duymaz. Genellikle sulama vakitleri gündüz güneş olmayan saatlerde ya da akşam üstü sulama yapılması uygun görülmektedir. Bu sayede kaktüs kökleri gerekli gördüğü miktarda suyu kökleriyle gövdesine iletir. Kaktüs güneş ışığını üzerine direkt olarak almak ister. Güneşli ortamlarda kaktüs bitkisi daha sağlıklı yetişmektedir. İnsanlar nasıl vücuduna güneş ışınlarını alarak kemikler açısından vitamin alıyorsa kaktüs bitkisi de aynı şekilde sağlıklı kök yapısı oluşturması ve gövde yapısını sağlam tutması için güneşe ihtiyaç duyar. Kaktüs bitkisi soğuk hava şartlarından etkilenmektedir. Hava sirkülasyonu olan ortamlarda kaktüs bitkisi yetiştiriciliği yapılmaz. Bakım aşamasında da önerilmemektedir. Kaktüs bitkisi topraktan vitamin ve mineralleri direkt olarak algılamaktadır. Kaktüs ekili olan saksı toprağı vitamin ve mineral bakımından zengin olmalıdır. Kaktüs dikili olan saksı toprağı her sene değiştirilmelidir. Kaktüs bitkisinin sağlam gövde yapısı itibariyle topraktaki vitamin ve mineralleri kökleriyle almasıyla toprağın vitamin oranı düşer. Bundan dolayı her yıl kaktüs bitkisinin toprağı değiştirilmeli gerekli görüldüğü taktirde vitamin takviyesi yapılmalıdır.

Kaktüs bakımı, yukarıda belirtilen şekilde yapıldığında kaktüs sağlıklı olacaktır. Belirtilen şekilde bakım yapılmadığı taktirde kaktüs sağlıklı yetişmez. Kaktüs bitkisi sulaması az miktarda olmalı ve hatta kaktüs toprağı kurumuş olsa dahi su ihtiyacı olmamaktadır. Sulama fazla yapıldığında kaktüs bitkisinin kökleri fazla su alacağından çürüme gerçekleşerek kaktüs gövde yapısı bozulacaktır. Bundan dolayı kaktüs bakımı oldukça önem arz eder. Kaktüs bakımı sağlıklı yapıldığında kaktüs alt kısımlarında yumrular oluşacaktır. Yumru dediğimiz şey bu bitkinin köklerinden ya da gövdesinden fışkıran minik parçacıklardır. Bu yumrular gövdeden ya da kökten ayrıştırılarak çoğaltılabilir ve bu şekilde sadece bir kök olan kaktüs birden fazla olacaktır. Kaktüs bakımı oldukça kolay ve maliyet gerektirmeden uygulanmaktadır.
" } ] }