{ "title": "Kaktüs Çiçeği Bakımı", "image": "https://www.kaktusler.gen.tr/images/Kaktus-Cicegi-Bakimi-89766.jpeg", "date": "21.01.2024 15:38:46", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Kaktüs Çiçeği Bakımı; Kaktüs; genel olarak çöllerde ve tropikal orman bölgelerinde yetişir. Sıcak iklim seven bir bitkidir. Fazla suyu sevmez. Genel olarak damlatma yöntemi ile sulama işlemi yapılır. Fakat kaktüsün toprağı havalandırılmalıdır. Bitki bakımları arasında bakımı en kolay olanlarından birisi de kaktüstür. Kaktüsün çiçek açması ve daha iyi gelişebilmesi için fiziksel ve kimyasal bakım şartlarını kaktüsün kendi doğal ortamına uydurmak gerekir.

Kaktüs Çiçeği Bakımı İçin Gerekli Şartlar

Işık; Kaktüs diğer bitkiler gibi bol gün ışığı ister. Evin kuzey cephesinde kaktüs yetişmesi uygun olmaz. Evin güneşi en çok alan yerleri kaktüs için en ideal alanlardır. Mümkün olduğu kadar kaktüsler pencereye daha yakın yerlerde dursun. Fakat direk öğlen güneşinden kaktüs korunmalıdır.

Isı; Kaktüs sıcağı seven bir bitkidir. Yazları sıcaklık 40 dereceyi bulana kadar büyümesi devam eder. Kış aylarında sulamamak şartı ile soğuğa karşı da dayanıklı olan bir bitkidir. Çok nadir su verilmeli ve sıcaklık -15 derece altına düşmemelidir kaktüsün bulunduğu ortamda.

Toprak; Kaktüs bitkisi; çiçek toprağı ve kalın kum karışımında yetiştirildiği zaman daha verimli olur. Bunun dışından torf ve pomza karışımı da alternatif olabilir. Torf ve pomza karışımı kullanıldığı zaman bazen suni gübre verilmelidir. Kaktüs için seçilen toprak kireçli olmamalı ve suyu geçirgen olmalıdır.

Su; Tüm bitkiler için en faydalı olan su, yağmur suyudur. Fakat her zaman yağmur suyu bulmak sıkıntılıdır. Pet şişe suları ile sulanabilir, ayrıca su sertlik derecesi önemlidir. Kaktüs sulanmasında tercih edilen suyun sertliği 5,6 civarında olmalıdır. Ayrıca kaktüs sulama işlemi; toprağın hem görünen yüzeyi hem de içi kuruduğu zaman yapılmalıdır. Sulama damlatma yöntemi ile yapılabilir.

Hava; Kaktüs hem nemli havaya hem de havasız ortama alışkın değildir. Yazın ve ilkbahar, sonbahar zamanları balkonda kaktüs yetiştirmek idealdir. Eğer kaktüsü kapalı ortamda büyütüyorsanız odanın sık sık havalandırılması gerekir.

Gübre; Kaktüs için hayvan gübresi değil suni gübre kullanılmalıdır. Özellikle 'çiçek coşturan veya 'çiçek açtıran' gübreleri tercih edebilirsiniz.

Saksı; Kaktüs saksısı çok büyük olmamalıdır. Bitki dinlenme aşamasında iken saksılamak en uygunudur. Kaktüslerin çoğu türü çiçek açabilir. Sağlıklı bir kaktüs yılda bir defa çiçek açar. Kaktüs çiçeği hemen hemen 4-5 hafta kadar zaman diliminde tomurcuklanır ve ölür. Bu zaman diliminde kaktüsün ışık, su, toprak, hava gibi ihtiyaçları özenli karşılanmalıdır.
" } ] }