{ "title": "Kaktüs Çoğaltma", "image": "https://www.kaktusler.gen.tr/images/Kaktus-Cogaltma-34193.jpg", "date": "19.01.2024 20:40:43", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Kaktüs çoğaltma, ev bahçe teras gibi alanlarda kaktüs bakımı yapılır. Rengarenk çiçekler açmasının yanı sıra şekli ve görüntüsü ile yaşanılan ortamlarda ayrı bir hava yaratır. Kaktüs bitkisinin hangi şartlarda yetiştirildiğinin bilinmesi gerekir. Sıcaklığı seven bitki olmasının yanı sıra kullanılan toprağında doğru seçilmesi daha güzel büyümesini destekler. Ayrıca dikilecek olan saksının da hangi büyük olacağı yetiştirilen kaktüs türüne göre seçilmesi gerekir. Kaktüs çoğaltma yöntemi kullanılarak birden fazla kaktüs yetiştirilebilir. Bunun için hangi yöntemle çoğaldığının araştırılması gerekir. Şimdi bu uygulamalardan bahsedelim.

Kaktüs çoğaltma çeşitleri

Tohum çoğaltma, bu süreç içerisinde kullanılan toprağın doğru tercih edilmesi gerekir. Özellikle toprağın içerisinde geçirgen özelliğini yüksek olmasının yanı sıra yaprak çürüntüsü, kalın kum, torf, perlit gibi özelliğinin bulunması çoğaltma işleminde önemlidir. Tohum ile çoğaltma yönteminde tohumun uygun büyüklükte saksıya dikilmesi ile çimlenme suresi beklenir. Bu süreç içerisinde kaktüs bitkisinin tohumunun dikilmeden önce suda bekletilerek çimlendirilmesi gerekir. Tohumu ekme tarihi Mart aylarında başlar. Kullanılacak toprağın içerisinde odun kömürü tozunun bulunması daha hızlı büyümesini destekler. Büyük bir saksının içerisine konulan toprağın içerisinde belirli aralıklar bırakılarak tohumlarının ekilmesi ile üzerinde çok ince bir tabaka toprağın örtülmesi ile üzerine hafifçe bastırılır. Tohum ekme işlemi bittikten sonra can suyu verilerek gerekli işlem tamamlanır. Kaktüs bitkisi ışık gören yerlerde daha hızlı gelişme gösterir. Bu sebepten dolayı tohumdan çoğaltma işlemi yapılan yerin hem sıcak hem de ışık olması gerekir. Tohumdan çoğaltma işleminde kaktüs çıktığı zaman yaklaşık olarak 3 santim boyuta ulaştığı zaman birbirlerine değmeden saksıdan uygun büyüklükte başka saksıya dikilerek; çoğaltma işlemi tamamlanır. Bu süreç içerisinde başka saksıya tohumun alınırken kaktüs bitkisinin köklerine zarar verilmemesi gerekir. Böylece kaktüs çoğaltma işlemi tohumla gerçekleşir.

Çelik ile çoğaltma, kaktüs bitkisinin çoğaltılması için kullanılan yöntemler içerisinde yer alır. Özellikle olgunlaşmış kaktüslerin tepe çeliğinden alınacak parça ile çoğaltma işlemi gerçekleştirilir, bu işlem Haziran aylarında uygulanır. Önceden yetiştirilen kaktüs bitkisinin en uç tepe noktasında gelişen sürgününden bıçak yardımıyla parça kesilir. Daha sonrasında kesilen parçanın konik şekilde yontulması ile yapılan işlemin kuruması için gölge bir alanda üç gün beklemesi gerekir. Kesim yeri kuruyan çeliğin çimlendirilmesi için gerekli toprağa dikimi gerçekleştirilir. Bu süreç içerisinde odun kömürü tozu, yaprak içeriği ve kalın kum bulunan perlitli toprağa dikimi gerçekleştirilir. Yapılan çelik işlemde kesilen parça büyük ise dikim gerçekleştirildikten sonra yanına çubuk dikilerek sallanması önlenir.

Ayırma çoğaltma, kaktüs yetiştirenler bilir ki yanında küçük yavrular görülür. Bu yavrularla kaktüs çoğaltma işlemi gerçekleştirilebilir. Kaktüse zarar vermeden yavru kaktüsün bıçak yardımı ile ayrılmasıyla çoğaltılması sağlanır. Genellikle haziran temmuz aylarında ayırma işleminin yapılması tavsiye edilir. Yavru kaktüsün uygun toprak seçilerek küçük saksılara dikilmesi halinde çoğaltma gerçekleştirilir. Ama bu işlemde en fazla 2 yavru alınarak işlemin gerçekleştirilmesi önemlidir. Bütün yavrularının aynı anda alınarak çoğaltma yapılması ana kaktüsün zarar görmesine sebebiyet verir.
" } ] }