{ "title": "Kaktüs Fidesi", "image": "https://www.kaktusler.gen.tr/images/Kaktus-Fidesi-28938.jpg", "date": "20.01.2024 19:02:22", "author": "Mutlu Çalış", "article": [ { "article": "Kaktüs Fidesi; aşırı sıcaklıklara dayanıklı genellikle dikenli bir bitki olup, güneş ışınlarını direk olarak almak ister. Genellikle çöl bitkisi olan kaktüs fidesi, melezleme yolu ile elde edilmiş boyutları doğada bulunanlara göre daha küçük yapılardadır. Saksı çiçekleri gibi evlerde kaktüs fidesi de yetiştirmeniz mümkündür. Kaktüs fidesini hazır şekilde alabilir ya da siz ekimini yapıp yetiştirebilirsiniz.

Kaktüs fidesi özellikleri nelerdir?
Kaktüs fidesinin 100 kadar çeşidi olup, gece çiçek açan bazı ilginç türleri vardır. Kaktüs fidesi gündüzleri suyun buharlaşmasını engelleyen kendine has bir özelliği olup, fotosentez yapması özgül bir biçimde gerçekleştirir. Kaktüs bitkisinin dış yüzeyi katiküla dediğimiz kalınca bir katman ile kaplı olup, bu katman bitkiyi sıcaklık faktörüne dayanıklı hale getirmekte ve su kaybını önlemektedir. Bu katiküla katmanı çöllerde bulunan kaktüsler de çok fazla kalındır. Evlerde kaktüs fidesi yetiştirilen türeli genellikle minyatür türler olup faklı çiçek açan türler vardır.

Evde yetiştirdiğiniz kaktüs fidelerinin basit bakım yöntemleri vardır. 6-7 ayda bir saksı değişimi yapılabilen evde yetiştirilen kaktüs fideleri, güneş isteyip çok istemeyen özelliktedir. 1-2 hafta arayla kaktüs fidesinin büyüklüğüne göre bir çay bardağı su verebilirsiniz. Fazla sulamamaya özen gösterilmeli, köklerin aşırı su içinde kalmamasına dikkat ediniz. Aksi taktirde kaktüs fidesi köklerinde mantar oluşumu, çürüme gibi durumlar meydana gelebilir. Evinizde kaktüs fidesini üretimini yapabilirsiniz. Kökten ayrılan kaktüsleri toprağı ile başka saksılara ekimini yapabilirsiniz. Özellikle bu ayırma işlemi için en uygun zaman sıcak yaz aylarıdır.
" } ] }