{ "title": "Kaktüs Hastalıkları", "image": "https://www.kaktusler.gen.tr/images/Kaktus-Hastaliklari-89486.jpg", "date": "21.01.2024 05:09:51", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Kaktüs Hastalıkları: dikenli ve birçok türü bulunan kaktüs hastalıklarını; Fusarium Solgunluğu, Kök ile Gövde Çürüklüğü, Kurşuni Küf ile Yaş Çürüklüğü başlığı altında toplarken bu bitkiye zarar veren haşaratları ise yaprak bitleri, kırmızı örümcekler, kabuklu ve unlu bitler şeklinde sıralayabiliriz.

Kaktüs Hastalıkları ve Korunma

Fusarium Solgunluğu: Çoğunlukla hasatlık faktörlerinin meydana getirdiği belirtiler genel olarak birbirine çok yakındır. Hepsi de bitkide trachaemycose neden olur, yani odun (Ksilem) borularını tıkama gibi sürekli olan solgunluğa sebep olur. Bu hastalıkta bitkinin aşağıdan yukarıya doğru su iletim dengesi bozulur. Solgunluk ilk olarak yaşlı yapraklarda başlayıp, sonra bitkinin diğer bölümlerine yayılır. Bu hastalıklar, Verticillium dahliae, Fusarium ssp ve Verticillum albo-atrum olarak üç çeşittir. Konukçu bitki çoğaltılmasında enfekte olan bitkilerden çelik alınmaması bu tür kaktüs hastalıkları için mücadele yollarından biridir.

Kök ile Gövde Çürüklüğü: Sıcaklığın düşük olması ve aşırı nemden ortaya çıkan bir hastalıktır. Bunu önlenmek için, saksıdaki toprağının patojenle bulaşık olmamasına dikkat edilip, kaktüs için uygun bir sıcaklık ile nemin sağlanması lazımdır.

Kurşuni Küf: Gövde, yaprak ve çiçeklerde etkili bir kaktüs hastalığıdır. Nem oranı fazla olan ortamlarda bitkinin bu kısımlarının üstlerini gri bir küf tabakası kaplar. Bu hastalığın yayılım koşulu olan sıcaklık ve nem uygun bir düzeyde tutulur. Ayrıca bu hastalık bir parazit türü olduğundan, bitkiye yara açacak ve zarar verecek her türlü etkenden kaçınmak gerekir.

Yaş Çürüklüğü: Kaktüsün fazla sulanması ve/ veya çok nemli bir ortamda kalması nedeniyle, ortaya çıkan kaktüs hastalığıdır. Kaktüsün fazla su alması, bitkinin kökleri ile kendisinin çürümesine yol açar.
" } ] }