{ "title": "Kaktüs Kökü", "image": "https://www.kaktusler.gen.tr/images/Kaktus-Koku-37772.jpg", "date": "21.01.2024 07:24:04", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kaktüs Kökü: Kaktüs bitkisi evde bakımı en kolay yapılan bitkiler arasındadır. Aynı zamanda çiçek açma özelliğine de sahip olan kaktüs bitkisi görüntüsünün bozulmaması açısından bazı durumlara dikkat edildiği takdirde uzun süre gelişimini sürdüren bir bitkidir. Birçok farklı türe sahip olan bu bitki çoğu ortama uyum sağlama özelliği sayesinde birçok kişinin dikkatini çekmiştir. Ev ve bahçelerde yetiştirilebilen kaktüs saksıda yetişme açısından oldukça elverişlidir. Susuzluğa karşı dayanıklı olan bu bitki özellikle de radrasyon emici özelliği sayesinde son günlerde birçok tarafından bakımı yapılmak istenen bitkiler arasındadır. Ancak bazı kaktüsler hassas yapıda olabilir ve birtakım durumlarda hastalık kapabilir. Bu durumdan en çok kaktüs kökü etkilenir.

Kaktüs kökü hastalıkları nelerdir?

Kaktüs kökü birtakım olumsuz durumlardan dolayı çürüyebilir ve bu durumda kaktüs bitkisini öldürebilir. Kaktüs kökü çürümesi bitkinin aşırı miktarda sulanmasından kaynaklanır. Kaktüs bakımı konusunda bilinmesi gereken bir konu kaktüsün suya ihtiyacı olmayan bir bitki olduğudur. Bu nedenle aşırı sulanması kaktüs kökünün zarar görmesine neden olarak bu bölgede çürüme problemi ortaya çıkabilir. Kaktüs kökü çürümesi aynı zamanda bitkinin soğuk havada sulanmasından da kaynaklanır. Kaktüs kökü görülmesi durumunda çürüyen kısmın kesilmesi gerekir. Aksi takdirde kaktüsün gelişmesini durdurur. Kaktüs bitkisinin aynı zamanda cereyanda kalmaması gerekir. Bununla beraber aşırı rutubet de kaktüs kökünün çürümesine neden olabilir. Bu nedenle bu bitkinin güneş gören bir cam kenarında bakımının yapılması daha doğru olur. Toprağın havalanmaması durumunda daha kaktüs kökü çürüyebileceği için yaz mevsiminde arada bir saksıyı balkona çıkarıp toprağın havalanması sağlamak da fayda vardır.

Aynı zamanda kaktüs kökü biti de kaktüs kökü hastalıkları arasındadır ve kaktüs bakımını zorlaştırabilir. Kaktüs kökünde ortaya çıkan bu durum konusunda bitkinin kökü görünmediği için bir bilgi edinmeniz mümkün olmayabilir. Ancak bu durum kaktüsün ilkbahar ve yaz mevsiminde gelişiminin durduğu zaman anlaşılabilir. Kaktüs kökü biti probleminden kurtulmak için kaktüsün saksıdan çıkarılması ve bitki biti ilacı ilave edilmiş suya kaktüs kökünün batırılıp bir süre bekletilmesi gerekir. Ayrıca kaktüsün saksısını ve toprağının değiştirilmesi ile de kaktüs kökü biti kontrol altına alınabilir.
" } ] }