{ "title": "Kaktüs Nasıl Bakılır", "image": "https://www.kaktusler.gen.tr/images/Kaktus-Nasil-Bakilir-39493.jpg", "date": "21.01.2024 21:02:34", "author": "Gülşah Aydoğan", "article": [ { "article": "Kaktüs Nasıl Bakılır, Kaktüs dikenli olarak bilinen ve genellikle çöllerde, tropik bölgelerde yaygın görülen bir bitki olmaktadır. Kaktüs yaprakları ve çiçekleri dikenli şeklini almış olan bitkilerin ismidir. Bu bitkinin oldukça farklı çeşitleri bulunmaktadır ve boyları 12 metreye kadar uzayabilmektedir. Kesinlikle fazla su ve yağışı sevmeyen bir yapıya sahip olan kaktüs evlerde de yetiştirilebilir. Ancak kaktüs bitkisinin bazı cinsleri zehirli olabilmektedir. Zehirli olmayan kaktüsün bile dikeni ele battığı zaman oldukça can yakıcı olup elden çıkartılması zordur. Sıcağı oldukça seven şekliyle evde beslenen kaktüsler kışın kesinlikle dışarıda, balkonda bırakılmamalıdır. Karanlık, soğuk ortamları sevmeyen kaktüs bu şartlara mağdur kaldığı zaman büyümez ve ölebilir. Evde beslenen kaktüsler de gövdesinde su biriktirdiği için fazla sulanmaya ihtiyaç duymaz ama sürekli güneş istemektedir. Bu bitkinin bilimciler tarafından araştırması yapılmış ve 20-100 çeşidi bulunmaktadır. Kaktüs nasıl bakılır denildiğinde çok basit düşüncesi akla gelir.

Kaktüs bakımı nasıl yapılır?

Kaktüs nasıl bakılır diye sorduğumuzda çiçek bakımı yapan çoğu bahçıvanlar açıklamalar yapmış ve bizleri bilgilendirmiştir. İlk olarak kaktüs bakımında gerekli olan ve ihtiyaç duyulan şey ışık olmaktadır. Kaktüs bol bol gün ışığına ihtiyaç duymaktadır. Genellikle evlerin kuzey tarafında kaktüs yetiştirmeyi ve bakımını yapmak oldukça yanlıştır. Evlerin en çok güneş alan yerlerinde yani pencere kenarlarında, balkonlarda yetiştirilmesi ideal olur. Fakat kaktüsleri direkt olarak vuran öğle güneşlerinde korumanız gerekmektedir. Kaktüsler sıcağı sever yani yazın 40 dereceye kadar büyümeye devam eder fakat daha sıcakta büyümesi durur. Bu bitki bir de çiçek toprağı, kalın kum karışımında yetiştirildiğinde daha çok verim alınır. Kaktüs bakımında seçilen toprağın su geçirmesi ve kireçli olmamasına özen göstermeliyiz. Ayrıca suni gübre verilebilir.

Kaktüs nasıl bakılır sorusunun bir cevabı da saksılanması olmaktadır. Bu bitkinin en uygun saksılama zamanı dinlendiği zaman yapılır. Yani ocak-şubat ya da temmuz-ağustos aylarında saksı değiştirilmesi ve saksılama yapılması için en uygun zamandır. Kaktüsün konulacağı saksının ilk olarak dibine çakıl taşı koyulur ve kaktüs sulandığı zaman suyun saksıda kalmaması sağlanır. Saksı çok büyük olmamalı ve toprağı çok olmamalıdır. Kaktüs bakımı yapılan odada hava oldukça önemli olup odanın sık sık havalandırılması gerekir. Kesinlikle kaktüsler havasız ortamları sevmemektedir. Kaktüs bakımında saksı değişimi oldukça önemlidir. Saksı değişimi 5 ya da 6 yılda bir yapılması oldukça yeterli olmaktadır. Ayrıca 2 yılda bir kaktüsün toz tuttuğu görülünce bir saç kurutma makinesi ile soğuk derece ayarlanarak uzak bir şekilde tozundan arındırılır.
" } ] }