{ "title": "Kaktüs Toprağı", "image": "https://www.kaktusler.gen.tr/images/Kaktus-Topragi-76499.jpg", "date": "18.01.2024 23:17:18", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Kaktüs Toprağı, Kaktüs bitkisinin anavatanı Amerika olarak bilinmektedir. Bu bitki genellikle çöl alanlarda daha fazla görülür. Toprak yapısının çöl güneşinin de oluşturduğu etkiden dolayı topraktaki vitamin ve minerallerin oldukça fazla olması bu bitki açısından fayda sağlar. Toprağın vitamin ve mineral açısından zengin olması kaktüs bitkisinin köklerinin de bir o kadar sağlam olmasına neden olur. Kaktüs yapısı itibariyle uzun, geniş bir yapıya sahip olmaktadır. Bundan dolayı kaktüsün kökleri de toprağa dayanıklı hale gelmiştir. Kaktüsün kökleri toprağa sarılarak sağlamlaşır. Kaktüs toprağı iyi olduğunda köklerde sağlamlaşacaktır.

Kaktüs Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Kaktüs toprağı, yüksek geçirgenliğe sahip olmalıdır. Bunun yanı sıra toprağın hızlı kuruma özelliğine sahip olması da oldukça önemli bir husustur. Kaktüs bitkisi toprağı seçiminde kaktüsün iç mekân bitkisi olarak mı yetiştirileceği, dış mekân bitkisi olarak mı yetiştirileceği önemlidir. Kaktüs bitkisinin toprağı kurumasına bağlı olarak değişkenlik gösterir. İç mekân kaktüslerin toprak yapısı dış mekân kaktüs toprağıyla aynı olsa da toprağa farklı zamanlarda sulama ihtiyaçları oluşacak, toprak yüzeyinin kuruması daha farklı zamanlarda olacaktır. Dış mekân kaktüsler de toprak yapısı hava koşullarına bağlı olarak yani bundan kastımız hava akımının nasıl olduğu, kaktüs toprağının güneşlenme süresi, soğuk hava koşulları ve kaktüsün bundan etkilenmesi kaktüs toprağı için oldukça önemlidir. Dış mekân kaktüs bitkilerinde kaktüs toprağının üst kısmına estetik görünüm vermesi için kil ya da kum ilave edilmektedir. Bu durum dış mekân kaktüs topraklarında toprağın yüzeyinin erken kurumasını engeller ve kaktüs kökleri açısından oldukça fayda dağlar. Bitkinin daha uzun süreler yaşamasına, kök ve gövde yapısının bozulmamasına ortam oluşturmaktadır. Fakat bu durum iç mekân kaktüsler de böyle değildir. İç mekân kaktüsler de toprak yüzeyine kil, kum ya da çakıl taşları koyulduğunda fayda sağlamayacaktır. Aksine kaktüs toprağının geçirgenliğini yitireceğinden dolayı kaktüs köklerinin zarar görmesine neden olacaktır.

Kaktüs Toprağı ve Kaktüs Saksısı

Kaktüs toprağı önemli olduğu gibi bu hususta saksı seçimi de oldukça önemlidir. Saksı seçiminde geçirgen yapıya sahip kaktüs toprağının sulaması yapılırken fazla olan suyun dışarı atılması saksı sayesinde olacaktır. Saksının taban kısmında küçük delikler olması bu hususta önem arz eder. Kaktüs toprağı sürekli ıslak kalırsa kökler zaman içerisinde çürür ve bitki zamanla yok olur. Kaktüs toprağı hızlı kuruma gerçekleştirmelidir. Hızlı kuruyan kaktüs toprakları bu bitkinin kökünün sağlam bir şekilde toprağa tutulmasına neden olacak ve sert yapıda olan kaktüs köklerinin daha dayanıklı olmasına neden olacaktır. Bütün bunları özetleyecek olursak kaktüs toprağı seçimi oldukça önemli olmaktadır. Kaktüs toprağı geçirgen yapıda, kurumayı hızlı yapmalı ve vitamin mineraller bakımından zengin olmalıdır. Kaktüs toprağı her sene değiştirilmelidir. Toprak belli bir süreden sonra içerdiği vitamin ve mineralleri kaybedeceği için toprak değişimine ihtiyaç duyulur. Kaktüs toprağını verimli hale getirmek için gübreleme de oldukça önemlidir. Kaktüs gübresi kaktüs toprağa dikileceği zaman toprakla karıştırılarak uygulandığında fayda sağlayacaktır. Bu şekilde kaktüs toprağı zengin minerallere sahip olarak kaktüsün çoğalmasına da neden olacaktır. Kaktüslerin bakımları iyi yapıldığında yumrular oluşacak ve kaktüsler çoğalarak gelişecektir.
" } ] }