{ "title": "Kaktüs", "image": "https://www.kaktusler.gen.tr/images/Kaktus-11937.jpg", "date": "19.01.2024 18:53:47", "author": "Remziye Turan", "article": [ { "article": "Kaktüs, Dikenli anlamına gelen kaktos kelimesinden türemiştir. Sonrasında adı kaktüs diye değiştirilmiştir. Çok fazla çeşidi bulunan ve dünyanın en büyük çölü olarak bilinen Şili'nin kuzeyinde 2000 ile 5000 arasında yabani kaktüs çeşidi bulunduğu söylenmektedir. Çöllerde yetişen bu kaktüs çeşitlerinin boyları 15 metreye kadar olanları bulunmaktadır. Bu kaktüsler arasında en büyüğü ise saguaro çeşididir. Ancak bu bitkilerin bazıları zehirlidir. Kaktüs bitkisi kendine has bir solunum tekniği geliştirmiştir. Yapraklarının gözenekli kısımdan geceleyin suyu ve nemi içeri alır ve gündüz çok sıcak yağış olmadığı zamanlarda gözeneklerinden aldığı kendi öz suyunu kullanır ve bu şekilde çok uzun süre susuzluğa dayanan çöl kaktüslerinin bazı değişik çeşitlerinin suyu içilirse mide kramplarına ve zehirlenmelere yol açabilir.

Evde kaktüs yetiştirmenin püf noktaları nelerdir?

Kaktüs çeşitlerinin evde seralarda ve yabani ormanlarda yetişen türleri bulunur. Bu bitki adından da anlaşılacağı gibi yaprakları geniş dikenli ve gözeneklidir. Ekinoks ve eforbia halk arasında en çok bilinen kaktüs çeşitlerindendir. Bu bitkilerden Ekinoks çeşidi yuvarlak bir yapıdadır. Eforbia ise ince ve uzun bir görünümdedir. Kaktüslerin bazı cinsleri ise sadece gece çiçek açarlar. Bu kaktüslerin çiçekleri aynı zamanda çok gösterişlidirler. Tüm kaktüs familyası sukulent bitkilerdir. Bu bitki çeşidindeki etli dokular su tutma biriktirme özelliğine sahiptirler. Kaktüs çeşitlerinin hepsi yazın büyümeye devam eder kış dönemini ise uyuyarak geçirirler. Bu canlı varlıkların gelişimleri için on altı sıcaklığı duymaktadırlar. Ancak bazı kaktüs çeşitleri 0 dereceye kadar düşen sıcaklıklarda bile bir süre dayanabilirler. Bütün kaktüs çeşitleri güneşli ve ılıman ortamları severler. İlkbaharda bu bitkileri içeriden balkonlara çıkarırken bir anda güneşe koymadan alıştıra alıştıra güneş ışığına getirilmesi gerekmektedir. Kaktüs gibi bütün bitkiler insan gibi besine ihtiyaç duyarlar. Bahar mevsiminde kaktüsler için çiçekçilerde satılan besin sıvılarından alarak içine bir miktar su koyduktan sonra bitkiye verilmelidir. Ancak bu bitkiler suyu çok fazla sevmezler çünkü kendi gövdelerinde depoladıkları suları tekrar kullanma yetenekleri vardır. Bu yüzden evde yetiştirilen kaktüsleri çok fazla su verilmemelidir. Yavaş büyüyen bu çiçekler uzun yıllar yaşayabilen hatta 100 yaşına aşabilen bitki çeşitlerindendir. Çok fazla susuz kalmış kaktüsler su kaybı nedeniyle buruşabilirler ve sulandıklarında tekrar eski hallerine dönerler. Unutulmaması gereken tek şey kaktüslere çok su verildiği zaman kökleri çürür ve ölürler.

Kaktüslerin çoğaltma yöntemleri nelerdir?

Kaktüslerde hiçbir şekilde budama yapılmaz. Bu bitkilerin çoğaltılma yöntemleri aşılama ve ayırma ile olur. Bunların ayırma yöntemleri kolaydır. Köklerinden ayrılan kaktüs hemen başka bir saksının içine dikilir. Bu yönteme ayırma yöntemi denir. Bu ayırma işlemi için en uygun zaman sıcak zamanlardır. Kaktüslerin büyüme suresi yavaş olduğundan saksıları 3 yılda bir değiştirilmesi gerekir. Saksı değiştirme zamanı mart ve nisan aylarıdır. Ancak değiştirilen saksı bir öteki saksıdan daha büyük olmalıdır. İçerisinde drenajiyi kolaylaştıran besini koruyan ve aynı zamanda çakıllarla zenginleştirilmiş bir ortamda istenilen kaktüs yetiştirilir. Kaktüsler dikenli olduğundan dolayı kalın eldiven ya da gazete ile tutup saksıdan çıkarılır ve yeni saksıya konunca iyice bastırılır ve on güne kadar hiçbir şekilde su verilmez. Kaktüs denince ilk akla gelen bu sevimli bitkilerin güzel çiçekleridir. Halk arasında kaktüslerin radyasyonu önlediği baş ağrısına iyi geldiği söylenmektedir. Baş ağrısından şikâyet eden bir kimsenin bilgisayar monitörlerinin yanına konan bir kaktüsün kendisini iyi hissettirdiğini söylemiştir. Ancak bilimsel olarak radyasyonla ilgili bir çalışma yoktur. Kaktüs çiçeğinin dikenleri dışında hiçbir zararı yoktur. Aynı zamanda astım ve kronik öksürüğü olan hastaların odalarında kaktüs bulundurmaları halinde nemli bir ortam oluşur. Bu durum astım ve öksürük için idealdir.
" } ] }