{ "title": "Leş Kaktüsü", "image": "https://www.kaktusler.gen.tr/images/Les-Kaktusu-64983.jpg", "date": "19.01.2024 09:39:15", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Leş kaktüsü, Asclepiadaceae familyasından bir bitki olan leş laktüsünün Ana vatanı Afrika ve Asya kıtasıdır. Bu bitkinin genel görünümüne bakacak olursak; boyu 30-50 cm'ye kadar, dalları ise 1.5-2.5 santim arasındadır. Çok fazla dallı grup meydana getirir. Bu kaktüs bitkisinin bulunduğu ortamda aldığı ışığa göre, gri-yeşil ya da koyu yeşil ve hatta çok güneş aldığında ise morumsu kırmızı renklerde olur. Yapraksız ve kenarları dişlidir. Çiçekleri 5 dilimli yıldız şeklinde olur. Çiçekler 3-10 cm'ye kadar, renkleri altın sarısı ile üst kısımları kestane veya kahverengi benekli olur. Yaz ayları boyunca çiçek açmakta, çiçeklerin kokusu ise çürümüş et kokmaktadır, leş kaktüsü etrafına yaydığı bu koku ile sinekleri kendine doğru çekerek döllenmesini sağlar.

Leş Kaktüsünün Kokusu

Bu muhteşem görünüşlü çiçeğin kusuru çok güzel görünümüne karşınçok berbat kokmasıdır. Aslında leş kokusu adını da buradan alıyor. Bu berbat kokusundan dolayı adına leş kaktüsü denilmiş.

Genel olarak çiçeklerin koku olayı, tozlaşma oluşması amacıyla vardır. Yani arılar tarafından güzel kokulu bir çiçek her zaman dikkat çekici olur. Bu şekilde, arı veya böcekler tarafından çiçeklerin tozlaşma görevi üstlenilir, çiçekler tozlanması ile gelecek nesilleri meydana getirecek tohumları oluştururlar. Bu gösterişli ve çok güzel görünen ancak, bir o kadar da çiçekleri pis kokan bu bitkiyi, kokunun yayılmayacağı bir yere koymak lazımdır.

Leş Kaktüsünün Çoğaltılması

Leş kaktüsü tohumdan, yandan çıkan yavru ya da daldırma suretiyle çoğaltılabilir. Gevşek olan ve süzek toprakları sever, nemi fazla olan ortamlarda çürüme hastalığı olur, çok soğuk havalarda ise su az verilir.
" } ] }