{ "title": "Paskalya Kaktüsü", "image": "https://www.kaktusler.gen.tr/images/Paskalya-Kaktusu-95772.jpg", "date": "19.01.2024 14:43:23", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Paskalya kaktüsü, bir diğer adı ile yılbaşı kaktüsü olarak bilinen kaktüs türlerinden biridir. Bu kaktüs daha çok süslü bir kaktüs türü olduğu için yılbaşı kaktüsü olarak isimlendirilmiş ve günümüze kadar ulaşmıştır. Bu kaktüs türü tamamen bir süs kaktüsü olduğu için yabani ortamlarda yetişmemektedir. İnsanlar paskalya kaktüsünü daha çok saksı içerisinde yetiştirmektedir. İleri ki dönemlerde saksının yanlarına doğru sarkarak güzelleşen görüntüsü ile en gözde çiçeklerden biri olabilir. Yetişme mevsimleri genellikle kış başlarında çiçeklenmeye başlar ve ilkbahar ayında tam olarak çiçek açmış ve yetişmiş olur. Daha çok ülkemizin haricinde Avrupa ve ABD ülkelerinde çok büyük bir önem taşımaktadır. Özelikle maddi olarak ticareti bu ülkelerde çok fazla yapılmaktadır. Türkiye'deki iklim koşullarının uygun olmaması ise bu kaktüs türünün çok fazla bir şekilde yetişmemesine neden olmaktadır. Paskalya kaktüsü, modası hiçbir zaman geçmeyecek olan kaktüs türlerinden biridir. Çok dallı olması ve görüntüsü ile bir kaktüs olarak görülmeyen bu bitki daha çok çiçek olarak ele alınmaktadır.

Genel özellikleri nelerdir?
Genel ihtiyaçları

Güneş: Özellikle ormanlarda ağaçların dalları altında kalan bu kaktüs türleri gelişim çok göstermez. Her ne kadar güneş ışığına direk ihtiyaç duymasa bile yeşil olan her bitkin güneşe ihtiyacı vardır. Paskalya kaktüsü de en az diğer bitkiler gibi güneş ışığına günlük olarak ihtiyaç duyar ve bu şekilde çok daha hızlı bir şekilde gelişir.

Havalandırılmış toprak: Paskalya kaktüsünün en genel özelliklerinden biri oksijenli topraktır. Bunun için sık sık bu kaktüsün yetiştirildiği toprağın yüzeyini karıştırarak havalanmasını sağlayın. Bu şekilde çok daha sağlıklı bir şekilde yetişecek ve genel ihtiyacı karşılanmış olacaktır.

Sulama: Kaktüs türlerinin tümü aşırı su isteyen bitkilerden değildir. Yaz boyunca hiç sulanmasa bile yetişebilen paskalya kaktüsü için ara ara su vermek iyi olacaktır. Özellikle toprak minerallerinin sağlanabilmesi için ayda bir kez bile olsa sulama işlemi ihmal edilmemelidir. Bu şekilde toprak dip kısımları da yumuşamış olacaktır.

Budama: Paskalya kaktüsü, çok dallı bir kaktüs olduğu için kış sonrasında kurumuş ya da kurumaya yüz tutmuş olan dalları budanmalıdır. Aksi halde kaktüsler bu dallarına mineral ve güç harcayarak diğer bölgelere yeterli beslenme sağlayamamaktadır. Budama işlemi kesinlikle en büyük genel özelliklerden biridir.

Zararları nelerdir?

Paskalya kaktüsü herhangi bir şekilde zarara neden olmamaktadır. Ancak bu bitkinin meydana getirdiği tek zarar diğer yapraklı bitkilere vermiş olduğu zararlardır. Bu kaktüsler diğer bitkiler üzerinde olumsuz etkiler bırakabilir.
" } ] }