{ "title": "Yılbaşı Kaktüsü", "image": "https://www.kaktusler.gen.tr/images/Yilbasi-Kaktusu-46416.jpg", "date": "21.01.2024 15:07:26", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Yılbaşı Kaktüsü: Yılın her döneminde çiçek açma özelliğine sahip olmayan yılbaşı kaktüsü, çiçek açtığı dönemlerde şahane görüntüsü sayesinde oldukça dikkat çeker. Adından da anlaşılacağı gibi yılbaşı zamanı çiçek açan bu bitki birçok ülkede ticaret bakımından oldukça önemlidir ve bu nedenle yılbaşı öncesi üretimi yapılmaktadır. Ülkemizde de birçok kişinin evinde bulunan yılbaşı çiçeğinin bakımı oldukça kolaydır. Birbiriyle bağlantılı yassı yapraklardan oluşan bu çiçek güzel bakıldığı takdirde oldukça güzel çiçek açarak muhteşem bir görüntü sergiler.

Yılbaşı kaktüsü bakımı ilgili püf noktalar, bu kaktüs türünün bakıma uygun yapılmazsa çiçek açmaz. Bu nedenle bakımı yapılırken oldukça ince davranmak gerekir. Yaz mevsiminde bu kaktüs türünün yarı gölgeli ortamlarda, balkonda ya da dışarıda durması çiçek açma verimi açısından daha iyi olur.

Isı, serin ortamlardan hoşlanan yılbaşı kaktüsünün açma mevsiminde oda sıcaklığında bulunmasında fayda vardır. Aksi takdirde kaktüsün çiçeklerinin tomurcukları az olur ve açan çiçekleri ise kısa sürede söner.

Işık, dolaylı yoldan güneş ışığı alan yerlerde daha iyi verim alınabilir. Sabah ve akşam güneşi yılbaşı kaktüsü açısından oldukça faydalıdır.

Sulama, yaz mevsiminde toprağın kuruyup suya ihtiyacı bol olacağı için sulamanın düzenli yapılmasında fayda vardır. Bitkinin dinlenme mevsimi olan sonbahar mevsiminde verilen su miktarının azaltılması ve bitkinin serin ortamlarda bakımı yapılması gerekir. Kış mevsiminde ise bol çiçek verimi açısından sulamanın artırılmasında fayda vardır. Sulama yapılacak suyun klorsuz ve dinlendirilmiş olması bitki açısından daha iyi olur. Sulama bitkiye bol olarak yavaş bir şekilde yapılmalıdır.

Saksı, normal büyüklükte nem tutabilen cilasız toprak saksıların tercih edilmesi daha iyi olur. Farklı saksılarda kullanılabilir. Ancak mutlaka drenaj diliyor olan bir saksı tercih edilmelidir. Sulama yapıldığında saksı tabağı altında biriken sular bekletilmemesine dikkat edilmesi gerekir.

Toprak, su tutucu özelliğe sahip olan havada topraklar yılbaşı kaktüsü için daha uygundur. Doğal humuslu kara toprak az bir miktar yılbaşı kaktüsü toprağına eklenebilir.

Besin ihtiyacı, nisan-ekim arası ayda bir kez bitkiye vilmorin, genta, çiçek coşturan gibi bitki besini verilmesi gelişim açısından iyi olur. Yılbaşı kaktüsünün kökleri zarar görmemesi için bitki besinlerinin oranına iyi ayarlamanız da fayda vardır. Bitki besini toprağın üstüne su ile karıştırılmış suyu sprey bir işin içerisinde doldurup verebilirsiniz.

Budama, ilkbahar mevsiminde yaprakların bir bölümü budandığı takdirde yılbaşı kaktüsünün gelişimi olumlu yönde etkilenir. Ancak bazı durumlarda gelişimi güzelse budanmasa da olur.
" } ] }